Home
Theater
Raad van bestuur
Geschiedenis
Speellijst
Contact
Tickets
Voorstellingen
La Barca
Doek
De doodskopvlinder
Extra
Sponsors
Fotoboek
Downloads
Zoekertjes
Routebeschrijving
 

 

 

 


 

Festenauteur:
Thomas Vinterberg

regie:
Philippe Lepez

vorige regies bij Spiegeltheater:
Jaja maar neenee
Risquons-tout

acteurs:
Jo Ballyn, Gino Debeyne, Kathy Casier, Kathy Lacaeyse, Maria Maddens, Filip David, Els Vandendriessche, Dirk Billiau, Stephaan Delobel, Marc Houwen, Romeo Atiye, Marieke Declercq, Willy Desmet, Gerda Gheysen, Astrid Schlese, Gilberte Tessier-Demol

het verhaal:
Vader, een geslaagd zakenman, is jarig. En dat moet gevierd! Op de reünie is de hele familie aanwezig. Niets mag de pret bederven. De feesttafel is gedekt en de sfeer uitgelaten. Evenwel: schijn bedriegt, want wie een feestneus opzet maskeert nu eenmaal zijn ware gelaat. De onderlinge relaties worden stap voor stap ontrafeld. In een onthutsend spel wordt de valse sfeer van de happy family doorprikt. Wat zich ooit tussen de muren van het riante huis heeft afgespeeld blijft niet langer geheim.
In 1998 kreeg Vinterberg met "Festen" de Speciale Prijs van de Jury op het Internationaal Filmfestival van Cannes.
Een cast van 15 spelers biedt u deze afsluiter van ons feestseizoen.

speeldata:
In zaal Komedie (CC De Spil), op
vrijdag 15 april 2005 om 20.30 uur
zaterdag 16 april 2005 om 20.30 uur
zaterdag 23 april 2005 om 20.30 uur
zondag 24 april 2005 om 18.30 uur
herneming:
In zaal O.C.A.R. op het Kerkplein te Rumbeke, op
zaterdag 24 september 2005 om 20.00 uur
woensdag 28 september 2005 om 20.00 uur

over de auteur, de film en de theaterversie:
Thomas Vinterberg is samen met Lars von Trier een van de "founding brothers" van Dogma '95. Dit is een groep cineasten die het maken van een film beschouwen als een creatief proces en daarbij tal van hedendaagse zekerheden aan de kant schuiven. Zo moeten ze zich aan een tiental strenge regels houden, o.m. alles moet op locatie gefilmd worden, er mogen geen extra decors en rekwisieten gebruikt worden, alles moet uit de hand worden gefilmd en dit ten gunste van een goed script en een sterke vertolking.
De regels zijn ook bedoeld om ten strijde te trekken tegen de 'technologische storm' en de sfeer van gemaaktheid en middelmatigheid die door de hedendaagse cinema raast. Zij pleiten daarom voor zuiverheid, directheid, authenticiteit, ...
"Festen" is niet alleen zijn eerste Dogma 95-project, het is ook zijn eerste internationaal succes: "Speciale Prijs van de jury op het Internationaal Filmfestival te Cannes in 1998". Het is een vaak ontroerende menselijke film, soms rauw en met geweldige spanningsmomenten. Vinterberg noemt hem ook een briljante zwarte komedie.

"Het gebeurt niet zo vaak dat een film theatermakers aanzet om het gegeven naar de scène te transponeren, andersom komt meer voor. Maar deze "Festen" leent er zich toe. Hij heeft mij dan ook geïnspireerd om er een theaterversie van te maken.
Over de maatschappelijk relevantie van de inhoud is geen betoog nodig. Wie de krant eens openslaat of televisie kijkt, kan meteen tientallen voorbeelden aanhalen. De statistieken die de vertrouwenscentra voorleggen, liegen er niet om. Misbruik komt veel meer voor dan wij durven toegeven of willen zien.
Onze theaterversie is geen complete remake van de film. Dat is ook niet mogelijk aangezien theater en film een andere taal hanteren. Wij hebben ook de vrijheid genomen om inhoudelijk en structureel enkele andere accenten te leggen en er op die manier een beetje "onze Festen" van gemaakt. Maar we zijn trouw gebleven aan de authenticiteit van het gegeven en van de film. Het is geen pamflet over misbruik, geen verklaring van oorzaken of gevolgen, geen kruistocht tegen de schuldigen,... Het is wel een stuk over zwijgen, over mislukking, over pijn, over ontkenning, over onvermogen, over vernedering, over onderdrukking, over macht en onmacht onder vele vormen en op verschillende niveaus. En dit tegen de achtergrond van een deftige conservatieve burgerlijke familie met de daarbij horende verstikkende groepsdynamiek.

Een stuk zonder winnaars. Er zijn alleen verliezers. "

(Philippe Lepez)


Spiegeltheater is met Festen geselecteerd voor deelname aan het Landjuweel 2005.
Spiegeltheater werd met Festen laureaat van het Provinciaal Toneeltoernooi 2004-2005.

Meer over de film Festen, Thomas Vinterberg en dogma 95 vindt u op
http://www.dogme95.dk/celebration

webdesign estart.be
webdesign estart.be