Home
Theater
Raad van bestuur
Geschiedenis
Speellijst
Contact
Tickets
Voorstellingen
La Barca
Doek
De doodskopvlinder
Extra
Sponsors
Fotoboek
Downloads
Zoekertjes
Routebeschrijving
 

 

 

 


 

Kasimir en Karoline


Kasimir en Karoline - gastvoorstelling door Cultuurdienst provincie West-Vlaanderen
50 jaar cultuurdienst - afsluiting provinciaal toneeltoernooi

auteur:
Ödön von Horváth

regie:
Piet Arfeuille

vorige regies bij Spiegeltheater:
Irène (onder ons)
De man met de bloem in de mond

acteurs:
Marc Mosar, Michèle Mosar, Annick Dinneweth, Chantal Claes, Wouter Willaert, Bavo Victoor, Triene Vanhaaverbeke, Dirk Decavel, Henk Kindt

het verhaal:
Tussen uitgelaten feestgangers en schreeuwerige attracties op een kermis, voltrekt zich het schrijnende verhaal van een liefde die wegkwijnt door inflatie van de ziel. Een liefde namelijk die ten onder gaat aan kortstondig plezier en de waan van een beter leven. Wanneer de ontslagen chauffeur Kasimir suggereert dat hun liefde zal lijden onder de dreigende armoede, stort zijn vriendin Karoline zich - beledigd door zijn wantrouwen - in het feestgedruis en laat zich fêteren door aanbidders. Kasimir ziet met lede ogen aan hoe ze aanpapt met een rijke fabrikant en kwijnt langzaam weg. Aangespoord door zijn makker Franz belandt hij bijna op het criminele pad.
In Kasimir en Karoline (1932) schetst Von Horváth hoe hartstocht ongemerkt verandert in gelatenheid, onmacht en geweld, in een samenleving die slechts door geld en vermaak bij elkaar gehouden wordt. Hij creëert een wereld, bevolkt door egocentrische en leugenachtige mensen, beheerst door driften en wellust. Diegene die zich daartegen verzet, vecht een hopeloze strijd. Toch spreekt uit deze voorstelling een overweldigende compassie met de personages: de mens is vooral het slachtoffer van zijn eigen onmacht. Door het taalgebruik zien we levensechte en ontroerende figuren: onbenullige en onbeholpen uitspraken, misplaatste gemeenplaatsen en verkeerd begrepen diepzinnigheden.

speeldata:
In zaal OCAR, op
vrijdag 21 oktober 2005 om 20.00 uur
zondag 23 oktober 2005 om 18.00 uur

webdesign estart.be
webdesign estart.be